Gyakran Ismételt Kérdések

 • Mit kell tudni a fekete katonalégyről?

  A fekete katonalégy széles elterjedésű rovarfaj, európai generációi is ismertek. Lomha mozgású állat, nem invazív, nem csíp, nem terjeszt betegséget. A kifejlett rovar jellemzően csak 1-2 hétig él.

 • Mi a garancia, hogy a gyárból nem jönnek ki a legyek?

  Szigorúan ellenőrzött, precíz zsilip rendszert működtetünk, hiszen nemcsak azt szeretnénk elkerülni, hogy a legyek megszökjenek, hanem azt is, hogy más rovarok bejöjjenek. A termelés hermetikusan, többszörös biztonság mellett van elzárva a külvilágtól. Egy ilyen rendszer mellett se kiszökni, se beszökni nem lehet, erről biztosíthatjuk Önöket.

 • Mennyi vizet használ az üzem?

  A lárvatenyésztés a világ jelenleg ismert leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb haszonállatnevelési lehetősége. Főleg azért, mert a minimális hozzáadott vízre van szükség hozzá. A 13.000 nm-es csarnokban végzett tevékenységhez napi 40 m3 vizet használunk majd fel, teljes termelési kapacitás mellett pedig maximum a dupláját. Ügyanennyi halból készült fehérjeliszt előállításához minimum az ötszörösére lenne szükség.

 • Mennyi szennyvizet termel az üzem?

  Teljes gyártási kapacitás mellett maximum napi 80 m3 organikus és vegyszermentes szennyvizet termel, szemben egy ilyen méretű búzafeldolgozó üzemmel, ahol napi 650 m3 szennyvíz feldolgozásáról kell gondoskodni.

 • Milyen vegyianyagokat használnak fel és bocsátanak ki?

  A tisztításhoz csak és kizárólag biológiailag lebomló tisztítószereket használunk: nem dolgozunk vegyszerekkel, hiszen nálunk alapelv, hogy minden területen a lehető legzöldebb megoldásokat alkalmazzuk.

 • Mennyi teherautó forgalmat generál az üzem működése?

  Naponta 6-8 kamion kamionnal kell számolni.

 • Jár-e a tervezett üzem fény-, illetve zajszennyezéssel?

  A működés nem igényel rendkívüli gépparkot, jellemzően kis tömegű egységek mozgatását hajtjuk végre a termelés során, így minimális fény és zajhatás mellet működik az üzem, amely az ipari parkon kívüli területre nincs hatással. A mindenkori hatósági elvárásoknak természetesen ezen a területen is eleget teszünk.

 • Húst, vagy elhullott állatokat ehetnek a lárvák?

  Nem, hússal nem táplálhatjuk őket, de ha lehetne sem tennénk. Itt is kiemelt szempont mind a környezetvédelem, mint a zöld ügyeket támogató körforgásos gazdasági modell működtetése.

 • Készült-e, megismerhető-e a gyártási helyszín adottságait figyelembe vevő hatástanulmány a projektre?

  Az új beruházást is teljes mértékben a hatályos jogszabályoknak és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően készítjük elő és valósítjuk meg. A beadott dokumentációt a környezetvédelmi hatóság megvizsgálja és csak akkor ad ki engedélyt, ha azt kielégítőnek találja.

  A beruházás várható hatásairól meglévő portfoliónk és működő üzemegységeink mindent elárulnak: olyan megoldásokban gondolkodunk, amelyek észrevétlenül nyújtanak támogatást mind az agrárszektornak, mind a helyi közösségeknek. A saját tapasztalatainkról és korábbi beruházásainkról bármikor szívesen mesélünk, mert nemcsak büszkék vagyunk a munkákra, de a küldetéstudat is hajt bennünket.  

  Az M0-ás mentén az Üllőhöz tartozó Aerozone Parkba egy olyan környezetbarát technológiát hozunk, amely jelentőségét tekintve túlmutat a városhatárokon: az egész ország körforgásos gazdaságát támogatja, hiszen a CO2 kibocsátás csökkentése mellett állít elő organikus talajjavító terméket.

  Egy ilyen beruházás növelheti régió ismertségét és elismertségét, hiszen egy újabb bizonyíték arra, hogy ezek a városok támogatják azokat a környezetbarát, zöld megoldásokat, amelyek hosszú távon is fenntarthatóvá teszik a mindennapjainkat.

 • Melyek a későbbi időszakra vonatkozó esetleges fejlesztési elképzelések?

  Egyelőre nincsenek további fejlesztési terveink: most arra koncentrálunk, hogy a beruházáson keresztül támogatást nyújtsunk a hazai agrárszektornak, csökkentsük az importfüggőséget és Üllőt rákapcsoljuk a hazai körforgásos gazdaság vérkeringésére.

 • Nem várt hatásokra vonatkozó ún. havária terv létezik-e?

  Nagyon szigorú vállalati protokollunk van a nem tervezett események kezelésére, a havária tervünk pedig minden működési területünkön megfelel a környezetvédelmi hatósági elvárásoknak. Máskülönben nem is kaptunk volna működési engedélyt a Törökkoppányi üzemünkben.

  Az egyes helyek havária terveinek véglegesítésére a géptelepítések után lesz lehetőségünk. A standard eljárásról ugyanakkor tudunk beszélni. Nem tervezett esemény esetén a kulcsszó a teljes kiürítés. Ilyenkor az üzem teljes anyagáramát teherjárművekre rakodjuk. Ehhez a helyszínen lesznek elérhető, szabad kapacitású gépeink. A teherjárművekkel azonnali hatállyal külső komposztáló üzembe szállítjuk az érintett anyagáramot, a teljes kiürítés után pedig fertőtlenítést, gépi mosást végzünk.

 • Működik egy mintaüzemük Törökkoppányban. Mik az ottani lakossági visszajelzések?

  Törökkoppányban 2 éve vagyunk jelen, és a tevékenységünkkel soha senkit nem zavartunk. Se levegőszennyezésre, se szaghatásra nem panaszkodnak a helyi lakosok, hiszen ilyesmi nem is történik.  Kiváló kapcsolatunk van a helyi városvezetéssel és teljes nyitottsággal, barátsággal viszonyulunk a helyi lakosokhoz is, amit kölcsönösnek érzünk.

 • Amikor fehérje üzemről van szó, sok embernek azonnal egy dögfeldolgozó ugrik be.

  Egyáltalán nem erről van szó. Itt nem gerinces állatokról, hanem végtelenül egyszerű organizmusokról beszélünk. A ma már korszerűtlen „döggyárakban” egész elhullott állattetemeket főznek magas nyomáson és magas hőmérsékleten órákon át. Ez nagymértékű fehérjebomlást eredményez, ettől van erős szaghatása. Itt ilyennel egyáltalán nem kell számolni.

  Nekünk az a célunk, hogy a lárvákat a takarmányipari szabályozásokban elvárt hőkezelésen túl ilyen hatás ne érje. Így a belőlük készült fehérjeliszt friss és prémium minőségű marad. Forró vízzel rövid idő alatt deaktiváljuk és mossuk őket. Az elölt lárvákból pedig azonnal takarmány alapanyagot állítunk elő. Nincsenek sem tetemek, sem maradványok, amit nem hasznosítunk. A fehérjelisztünk aromája elsősorban olajos magvak illatára emlékeztet a benne található zsírtartalom miatt.

 • Mi a garancia, hogy nem lesz kellemtelen szag a gyár környezetében?

  Modern technológiával, megkettőzött védelmi rendszerrel akadályozzuk meg az illatanyagok kibocsátását, hogy az elejét vegyük az esetleges szaghatásoknak. Az üzemi levegőt a mindenkor hatályos határértékek alatt bocsájtjuk ki.

  A lárva humusz granuláló üzem szintén zártan működik, de maga a humusz egyébként is elhanyagolható, tompa szaghatású.