Rólunk

Hiszünk a fenntarthatóság és az ipari lépték közötti egyensúlyban.

A folyamatosan növekvő élelmezési igények kielégítéséhez a globális takarmányipar méretét meg kell duplázni a következő 30 évben. Az európai gazdaság magas import kitettsége miatt nagyon fontos, hogy lokális megoldásokra támaszkodjunk ebben az iparfejlesztési folyamatban. A lokális erőforrásokra épülő körforgásosan működő gazdasági modell hosszútávon is fenntartható megoldást nyújt az egyre növekvő alapanyag hiányra. Ezen elvek mentén jelent meg számos alternatív takarmányforrás, köztük a rovarlárvákból finomított takarmányliszt és takarmányzsír is. Az Agroloop erőfeszítéseit arra összpontosítja, hogy a takarmánycélú rovartenyésztés ipari léptékben kezdjen el megerősödni a közép-európai régióban.

Fejlődéstörténet és jövőkép

Az Agroloop 2017-ben a holland Climate-KIC fenntarthatósági inkubátor programban kezdte el a projekt előkészítését.

2017

Tesztüzemünk megkezdi működését. A lokálisan elérhető ipari melléktermékek biokonverziós tesztjeit számos receptúrán végezzük el.

2019

Az Eprolius Hungary Zrt. angyal befektetőként csatlakozik az Agroloop projekt további skálázásához.

2020

Az infrastruktúra igények alapján a csapat megkezdi az üzemlokációk felmérését. A gyár az üllői Aerozone parkban kap helyet.

2021

A projekt zöld utat kap a megvalósításra. A finanszírozók és az Agroloop alapítói befektetési szerződést írnak alá.

2022

Az Agroloop első ipari méretű üzeme teljes kapacitáson üzemel, amivel a közép-európai régió vezető szereplőjévé válunk.

2024
Bemutatkozás
Bemutatkozás

Gyártási folyamataink egy ipari méretű, automatizált fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárva-farm zárt és szabályozott körülményei között történnek. Körforgásos modellünkben a takarmány értéklánc alján található melléktermékeket etetjük meg rovarlárvákkal, majd a lárvákból prémium alapanyagokat állítunk elő. Az üzem főbb folyamatai során a lárvák etetőanyagának előállítása, szaporítás, nevelés/hízlalás és feldolgozás történik.

Termékeink a kifejlett lárvákból ipari feldolgozás során készülnek. A fekete katonalégy az üzem falain belül szabályzott klímakörülmények között képes hatékonyan szaporodni. A légy petéinek kikelése után a lárva három hétig él, mielőtt bebábozódna. Az üzemben élelmiszeripari melléktermékek keverékét fogyasztja, amelyet magas hatékonysággal alakít át testtömeggé. Ennek a légyfajnak a lárvája jóval gyorsabban nő, mint a fajtársai, ezért alkalmas ipari tenyésztésre.

A takamányipar kihívásai

Az emberi civilizáció létszám és gazdasági erősödése soha nem látott élelmiszer és takarmány igényt generál. A jelen mezőgazdaságának egyik legnagyobb dilemmája, a korábban soha nem tapasztalt fehérje igény növekedésnek kiszolgálása. A konvencionális erőforrások nem tudnak lépést tartani ezzel az ütemmel és főleg nem fenntartható módon.

Ehhez járul még hozzá az a hozzávetőleg 500 millió kutya és macska, akik a föld lakóival élnek együtt. Ők egyébként a világ hús és hal feldolgozásának mintegy 20-25%-át fogyasztják el. Az általános életszínvonal emelkedéssel a házi kedvenceink száma is jelentősen gyarapodni fog, emellett megfigyelhető az állatok humanizálódása is. A házi állatoknak eleséget gyártó iparág egyre növekvő fehérje igényét prémium minőségű és emellett fenntartható lokálisan előállított termékekkel kell kielégítenünk.

A takamányipar kihívásai
Teljesítményt javítunk
Teljesítményt javítunk

Az állattartás 8000 évre visszatekintő múltjában az állati fehérjeforrás fontos eleme volt a takarmánynak. Az állati fehérjék széles spektrumú aminosav profillal esszenciális tápanyagforrásai a haszonállatainknak. Az egészségükre gyakorolt pozitív hatásnak evolúciós okai vannak. Az állatok évmilliók óta vegyes táplálkozásúak, és ennek modernkori hiánya leginkább a korai növekedési fázisban figyelhető meg.

Termékeink a növendék állatoknál javítják a tápfelvételt, erősítik az immunrendszert és ezáltal lecsökkentik a betegségek kialakulását. Az általános egészségjavulás következtében jelentősen lecsökkentik az antibiotikumok alkalmazásának szükségességét. Ezekkel a mérhető takarmányhasznosulási mutatókkal a termékeink funkcionális adalékként jelennek meg a takarmány alapanyag piacon.

Életminőség és vitalitás

Házi kedvenceink táplálékának minősége az élelmiszergyártásra nehezedő nyomás miatt egyre kevésbé követhető. Az ellátási lánc komplexitása fenntarthatatlanná teszi a gyártást, amely eközben ugrásszerű növekedést produkál. A rovarokból készült tápoknak a követhetőségen és a kiemelkedő minőségen túl számos pozitív egészségügyi hatása van.

A rovarfehérje hipoallegén, amely elmúlasztja az állatok viszketési rohamait. A lárvákban lévő kitin tartalom gyulladáscsökkentő antioxidáns, ami fokozza a máj működést, stabilizálja a koleszterinszintet és a bőr regenerációját is gyorsítja. A lárva zsír magas laurin sav tartalmú, ami segíti az emésztést, megnehezíti a betegséget okozó kórokozók szaporodását és enyhíti az esetleges emésztési rendellenességeket.

Életminőség és vitalitás
Fenntarthatóan innoválunk
Fenntarthatóan innoválunk

Több fenntarthatósági megfontolást is érdemes kiemelnünk a tevékenységünk kapcsán. Az élelmiszer iparágból kikerülő melléktermékek gyakran alacsony hatékonysággal hasznosulnak. A bennük lévő szerves anyag számos hasznosítási folyamat során üvegházhatású gáz formájában kijut a légkörbe. Az általunk lokálisan visszanyert élelmiszer melléktermékekből friss takarmánypürét készítünk az így mindezt jelentősen lecsökkentjük.

A lárvák gyorsan növelik a testtömegüket, így koncentrálják a biokonverziós folyamat során ezt a nedves biomasszát és belőlük jól tárolható, magas tápértékű termékeket készíthetőek. Ezek a takarmánytermékek és a folyamat során keletkező komposzt mind visszakerül a nyersanyag körforgásba. Ezek a lokálisan előállított termékek ezentúl csökkentik az import kitettségünket olyan nem fenntarthatóan előállított termékeket illetően, mint a szója vagy a halliszt.