Technológia

A körforgásos működés

A világban előállított élelmiszerek 30%-a nem jut el az asztalokra. Ezek az alapanyagok értékes beltartalommal rendelkező gyakran ipari méretben keletkező mellékáramok. Habár az élelmiszeriparág egyre hatékonyabban hasznosít minden nyersanyagot továbbra is jelentős mennyiségű melléktermék áll rendelkezésre. Az Agroloop felismerte a fenntartható és hatékony újrahasznosítás lehetőségét ezekben az erőforrásokban.

A természet évmilliók alatt fejlesztett folyamatait felhasználva gazdagítjuk a környezetünket, bármiféle szennyezéstől mentesen. Ez a megújuló, körforgásos működés az, ami hatékony természeténél fogva versenyképessé teszi az Agroloop-ot és partnereit.

A körforgásos működés
Takarmány beszállító partnerek

A takarmány beszállító partnereink többnyire zöldséget, gyümölcsöt vagy gabonát termesztenek, dolgoznak fel, vagy forgalmaznak. A termelésük nagy része a lakossági fogyasztókhoz kerül, de a működés során több-kevesebb melléktermékük keletkezik, amit a takarmány forgalmazási engedélyük birtokában haszonállatok etetésére tudnak becsatornázni.

Ezek a – gyűjtőnéven – élelmiszeripari mellékáramok világviszonylatban elérik a megtermelt élelmiszer alapanyagok mennyiségének 30%-át és többnyire alacsony hatékonysággal hasznosulnak. Az Agroloop azonban értékes alapanyagot lát ezekben és eltökélt célja, hogy visszavezesse a takarmányozási körforgásba.

Értékteremtés

 • 1. lépés
  Az élelmiszeripari melléktermékek lehetnek ömlesztett homogén alapanyagok az élelmiszer feldolgozó iparból, egész és darabolt zöldség-gyümölcs termékek késztermék előkészítésből, illetve növényi takarmány termékek is. Cégünk kizárólag takarmány minősítéssel ellátott alapanyagot használ fel.
 • 2. lépés
  A növényi alapanyagokból pürésített etetőanyag masszát állítunk elő a lárvák számára, amelyet előkészítünk az adagolásra.
 • 3. lépés
  A betárolt alapanyag speciális kezelésen esik át, hogy megőrizze a frissességét és felgyorsítsa a lárvák növekedési folyamatát.
Értékteremtés

A keltető telep

A keltető telep
A begyűjtött petéket egy keltető blokkban előneveljük. Így tesszük alkalmassá őket a néhány nappal későbbi, lárva nevelő részlegbe való bekerülésre. A fiatal lárvákat speciális diétán tartjuk, míg megerősödnek és ellenállóak lesznek. Pontosan megszámolva érkeznek a nevelő blokkokba.
Legyek
Egy zárt tenyésztő részlegben a legyek párosodnak és lerakják a petéiket. A folyamatos termelés fenntartásához a reprodukciós részlegünk biztosítja az utánpótlást. Saját fekete katonalégy kolóniánk fenntartásához a szaporulat egy kis részét engedjük bebábozódni.

Nevelő részleg

Nevelő részleg
A keltető telepről kikerülő fiatal lárvákat szétosztjuk a nevelő blokkokban és mindent megadunk nekik az ideális fejlődésükhöz. A lárvákkal és az etetőanyagukkal töltött ládák egy automatizált tároló rendszerbe kerülnek, ahol folyamatosan kontrollált klímakörülményeket tartunk fennt. A lárvák az általunk pontosan kimért mennyiségű etető anyag elfogyasztása után elérik a legnagyobb méretüket és készen állnak a betakarításra.

Betakarítás

 • 1. lépés
  A kifejlett lárvák alól leszitáljuk az idő közben felhalmozódott komposztot. A lárvák emésztési maradványa egy tápanyagokban gazdag természetes talajjavító közeg, ami további kezelés után eredményesen értékesíthető.
 • 2. lépés
  A kifejlett lárvák alapos mosás közben neutralizálódnak, majd egy szárító berendezésben érik el az ideális szárazanyag tartalmat a további feldolgozáshoz.

Feldolgozás

 • 3. lépés
  Miután a lárvák forró vízben az életüket vesztik, a feldolgozás a kifejlett lárvák szárításával folytatódik.
 • 4. lépés
  A kiszárított lárvák egy présgépbe kerülnek, ahol kinyerjük a bennük lévő olaj tartalmat.
 • 5. lépés
  A kipréselt olaj egy tisztítási fázison keresztül éri el a végleges állagát és így kerül tároló tartályokba.
 • 6. lépés
  Az olaj sajtolás után fennmaradt lárva "pogácsa" finomra őrlése a következő munkafázis.
Szüretelés és feldolgozás
Agroloop Organikus TalajjavítóAgroloop Organikus Talajjavító

Ez a termőföld tápláló anyag 100%-ban természetes, így fontos szerepet játszhat a bio-gazdaságok életében. A palánták korai fejlődési szakaszában hasznos tápanyagokkal segíti azok fejlődését.

Agroloop Organikus OlajAgroloop Organikus Olaj

Ideális zsírsavösszetétele miatt könnyen emésztik a halak és más monogasztrikus emésztő rendszerű állatok is. Különböző frakciókra bontva a gyógyszeripar számára is hasznos alapanyag.

Agroloop Fehérje LisztAgroloop Fehérjeliszt

Ömleszthető por állagú termék, 60%-os fehérje és 10 %-os olaj tartalommal. Széles spektrumú aminosav összetétele miatt az érzékeny kutyáknak készülő tápok, valamint halak, baromfi és sertés indítótápok prémium alapanyaga.