Az ország legzöldebb vállalatai között az Agroloop

Budapest, 2023 szeptember 13. –   A „jövő vállalatait” és az ország legmeghatározóbb zöld projektjeit díjazták a második alkalommal megrendezett Sustainable World konferencián. A nagyszabású díjátadó eseményen összesen öt kategóriában hirdették ki a leginnovatívabb fenntarthatóságot szem előtt tartó vállalatokat – a Green Awards győzteseit. Az idei szakmai zsűri az Agroloopot szavazta meg Az Év Zöld Innovációja kategória nyertesének, amely takarmánycélú rovartenyésztéssel tesz a környezetterhelés-csökkentésért és lokálisan előállított megoldásokkal segíti elő az állatok egészségének megőrzését.

Fenntartható megoldás a fehérjekitettségre

A Föld lakosságának növekedésével egyre több táplálékra és főleg fehérjeforrásra lesz szükség a következő évtizedekben. Ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan nő az otthonokban tartott hobbiállatok száma is, amelyek már napjainkban is a világban megtermelt hús 25%-át fogyasztják el. Arról nem is beszélve, hogy a művelhető földterület csökken, miközben a növénytermesztés 80%-át a haszonállatok takarmányozása céljából termesztik. Tetézi a problémát, hogy az Európai Unió a felhasznált fehérje mennyiségének 75%-át importálja, amely hatalmas kitettséget jelent az EU-nak és hazánknak is.

Erre a problémára kínál hosszú távú, fenntartható megoldást az Agroloop, amely a Portfolio Green Awards-on Az Év Zöld Innovációja díjat nyerte el 2023. szeptember 12-én, Budapesten. „Már az önmagában nagy büszkeség, hogy az ország legzöldebb vállalatai között tudhatjuk magunkat, és az külön öröm, hogy a tevékenységünket és törekvéseinket ilyen formában is elismerik. Ezen a ponton azonban nem állunk meg, hiszen nem csak az a célunk, hogy csökkentsük az európai fehérjekitettséget, hanem az is, hogy az egész élelmiszer-ellátási láncot hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tegyük” – nyilatkozta az eseményen Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője.

Beindul az első rovarfehérje-nagyüzem

A cég kivételes innovációjára a befektetők is gyorsan felfigyeltek: a 2020-as cégalapítást követően 2022 végén közel 18 millió euró összegű finanszírozást kaptak, melynek köszönhetően 2024 végén egy nagyszabású beruházással bővítik a fekete katonalégylárva-tenyésztési és -feldolgozási tevékenységüket. „Azért fejlesztjük nap mint nap a folyamatainkat, hogy még inkább hozzájáruljunk a körkörös biomassza alapú hazai gazdaság fejlődéséhez. Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy ebben partnereink is támogatnak minket” – tette hozzá Percze Rajmond. 

A tervek szerint a régió legmeghatározóbb rovartenyésztő és -feldolgozó üzemével fog bővülni a vállalat Budapest határában, amely naponta mintegy 60 tonna takarmány-alapanyagot fog feldolgozni. Az így készülő prémium minőségű takarmányfehérje és -olaj amellett, hogy kiváló alapanyagot biztosít a házikedvencek tápjaiba és a haszonállatok takarmányaiba, egy innovatív megoldást kínál az állati takarmányalapanyag-termelés környezeti hatásainak csökkentésére. A takarmánycélú rovarpiac kiemelt szereplőjeként, az Agroloop egy olyan természetes, lárva alapú szerves trágya kifejlesztésén is dolgozik, amely a növénytápláláson és a talajélet ösztönzésén túl, hatékonyan segíti visszaszorítani a rovarkártevőket is. 

További cikkeink